Förstå oddsen i sportbetting

Människor har använt betting på sport som ett sätt att förhöja spänningen i olika sportevent sedan tidernas begynnelse. Om du vill bli en framgångsrik bettare är det dock viktigt att du förstår odds och hur de fungerar. I den här artikeln får du reda på vad odds är, hur de fungerar och vad de betyder för dina satsningar.

Vad är odds?
Odds är en numerär representation av sannolikheten för att en viss händelse ska inträffa, till exempel att ett visst lag vinner en match eller att en viss spelare gör mål. Odds visas oftast i decimalform, till exempel 1,75 eller 2,50. Ju högre ett odds är, desto lägre anses sannolikheten för att det utfall som oddset representerar ska inträffa.

Hur fungerar odds?
Odds sätts av oddssättare. Dessa är specialister på olika fält, till exempel sport, som bedömer hur hög sannolikheten är för olika händelser i en match eller tävling. För att komma fram till vilka odds de ska sätta tar de hänsyn till mängder av olika faktorer såsom tidigare resultat, form, skador, väderförhållanden med mera. Basen för ett odds är alltid 1,0 och detta justeras uppåt i varierande grad beroende på hur sannolikt utfallet bedöms vara.